“Hear the CSO’s” (Sivil Toplumun Sesi) projesi, AB Başkanlığının lider kuruluşu olduğu ve AB tarafından finanse edilen Sivil Toplum Sektörü kapsamında desteklenmektedir. Sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi’dir.
Derneğimiz tarafından yürütülen CSSP-II/062 numaralı “Hear the CSOs” (Sivil Toplumun Sesi) isimli projemizin amacı, Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği(ABKAD) başta olmak üzere Sivil Toplum Kuruluşlarının Gümrük Birliği süreci ile ilgili bilgi altyapısının kuvvetlendirilerek kapasite arttırmak ve Sivil Toplum Kuruluşlarının(STK) iletişim ve savunuculuk becerilerini geliştirmek suretiyle politika yapım süreçlerine katkılarını sağlamaktır. Ayrıca, Gümrük Birliği’nin hizmetler ve tarım sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi yanı sıra TR-AB ilişkilerinde karar alma, danışma mekanizmaları ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin araçların güncellenmesine yönelik STK’ların önerilerini içeren raporlar sunmak ve paylaşmaktır.
Bu projenin ortağı İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) olup, Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) ve Jean Monnet Bursiyerleri Derneği (JMBD) projenin iştirakçileri olarak projeye destek vermektedirler.
Proje kapsamında, 5 ilde (Kayseri, Eskişehir, Bursa, Antalya, İzmir) Sivil Toplum Kuruluşları ile toplantılar yapılması planlanmaktadır. Bu toplantıların temel amacı, STK’lar arasında bir ağ oluşturmak, anket ve çalışma ziyaretleri yürüterek STK’ların iletişim becerilerini arttırmak, böylece Gümrük Birliği’nin genişletilmesine ilişkin politika yapım süreçlerine katkılarını sağlamaktır.
STK’ların kamu sektörü, özel sektör ve akademisyenler ile buluşmalarını sağlayacak bu toplantılar bilgilendirme ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulacak bir ortam yaratarak STK’lar arasında güç birliğinin gelişmesine katkı sağlamayı hedeflemiştir. Ayrıca bilgi alt yapılarının desteklenmesi ve aralarındaki işbirliğini kuvvetlendirilmesi yoluyla karar alma süreçlerine katkı sağlamalarını sağlayacak alt yapısının oluşumunu desteklemeyi amaçlamaktadır.
Yine projemiz kapsamında, 2020’de 5 gün süre ile Müzakere ve İletişim Teknikleri Eğitim Semineri yapılması planlanmaktadır. Söz konusu eğitim seminerinde öncelikle medya okuryazarlığı konusu ele alınacaktır, politika yapım süreçlerine ilişkin medyada yer alan haberlerin değerlendirilmesi üzerine çalışılacaktır. Daha sonra Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinden oluşan 30 kişilik bir gruba müzakere teknikleri ve iletişim becerileri konusunda kısa bir eğitim verilecektir.